MIEREA ȘI ALTE PRODUSE APICOLE:

create de albine, utile și pentru oameni

miere

Mierea

Mierea (din latină melem; în greacă μελιττα înseamnă „albină”) este un produs apicol obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup.

Foarte complexă din punct de vedere biologic, este plină de vitamine și minerale esențiale: complexul vitaminelor B, acizi folici, vitaminele A, C, E și K, calciu, cupru, mangan, fosfor, potasiu, sodiu și zinc.
Mierea noastră o găsești aici.

propolis

Propolisul

… bogat în rășini vegetale, uleiuri eterice și substanțe ceroase care îi conferă puternice proprietăți antibiotice. Este extrem de eficient în calmarea durerilor.

polen

Polenul

… abundă și el de vitamine, proteine, lipide, glucide și săruri minerale. Menționăm doar vitaminele C, B1, B2, B6, PP, D și acidul folic.

venin

Veninul

… folosit de peste 100 de ani în diferite afecțiuni și mai ales în stimularea funcției de apărare a organismului. Este un amestec complex compus din proteine, săruri minerale, enzime, hormoni și alte substanțe valoroase.

ceara

Ceara

… datorită efectului bacteriostatic și bactericid, se recomandă mestecarea ei în cazul răcelii, invecților cavității bucale și ale gâtului. Se folosește în diverse ramuri ale industriei și în cercetări științifice.

laptisor

Lăptișorul de matcă

… hrana specială a reginei albinelor, conține aminoacizi, vitamine, hormoni, diferiți factori de creștere precum și numeroși compuși neidentificați încă. Extrem de nutritiv, este folosit ca supliment alimentar în perioadele de convalescență.


CUM FOLOSIM MIEREA?


 

aliment-med

Ca aliment și medicament

 Dimineața sau seara, pe pâine, în ceai sau în lapte, mierea este o sursă de energie sănătoasă și un îndulcitor pur și natural.

Valoarea alimentară a mierii constă în primul rând în bogăția ei în zaharuri (70-80%), din acest punct de vedere, fiind un aliment energetic prin excelență. Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoză și fructoză), care nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie, fiind direct asimilate și arse complet, până la stadiul de bioxid de carbon și apă, eliberând energie în toate etapele de descompunere prin care trec. Un gram de zaharuri din miere eliberează ca și zahărul de sfeclă: 4,1 calorii, dar (spre deosebire de zahăr), această energie este pusă în totalitate la dispoziția organismului, astfel că mierea este un aliment ușor asimilat și digerabil. Deosebirea esențială a mierii de albine de zahărul comercial constă în conținutul său ridicat în unele substanțe nezaharoase (microelemente, enzime, acizi organici și vitamine), care își exercită efectul pozitiv atât prin acțiunea de reglare a unor funcții importante ale organismului, dar și contribuind la conferirea calităților gustative specifice (“gust de miere”).

Aroma sa specifică, datorată conținutului în uleiuri eterice (volatile), este identică cu parfumul florilor din care provine.

În plus, mierea…

    • înlătură oboseala, liniștește organismul și combate insomnia
    • dilată vasele de sânge și ameliorează activitatea inimii
    • are proprietăți bactericide, antiseptice și o ușoară acțiune laxativă
    • înlătură stările de vomă la sugari
    • este foarte benefică în cazul răcelilor și durerilor de gât

Cu toate calitățile sale prețioase, mierea are și contraindicații pentru pacienții care suferă de obezitate, diabet zaharat, tulburări glicoregulatorii, insuficiență pancreatică exocrină și pentru pacienții gastrectomizați, cât și în anumite tulburări alergice.

Indicațiile apiterapice vor fi făcute numai de către medicul specialist, ca la orice medicament, iar tratamentele vor fi aplicate sub directa sa supraveghere, avându-se în vedere acțiunile farmaco-fiziologice generale și specifice ale produsului apiterapic, starea pacientului și evoluția bolii.
Sursa.


 

sfat

Nu pune mierea în băuturi fierbinți și,

dacă s-a zaharisit, n-o încălzi ca să redevină lichidă.

Căldura excesivă va duce la pierderea nutrienților!


cosmetice

Produse cosmetice

 

Săpunurile, cremele sau măștile de față cu miere au efect de regenerare, hidratare și conferă elasticitate pielii.

Balsamul de buze cu miere sau, mai simplu, mierea aplicată pe buze ajută la tratarea și protejarea buzelor uscate

Proprietățile cicatrizante ale mierii o recomandă în cazul coșurilor și arsurilor.

 


DE CE MIERE ROMÂNEASCĂ?


produse-romanesti

Deoarece pentru români este mai bună. De fapt, Este mai bună pentru oricine trăiește pe aceste plaiuri. Asta deoarece albinele produc mierea culegând nectarul florilor care cresc în același mediu ca și noi. Astfel, consumând miere din zona în care trăim suntem feriți de alergii cauzate de polenul florilor. Mecanismul e simplu: prin consumul de miere, organismul nostru se obișnuiește treptat chiar cu alergenii care produc neplăcutele simptome alergice.

Pe lângă asta, cumpărând mierea de la producătorii din zona unde trăiești, îi ajuți să -și continue activitatea, ceea ce e bine atât pentru producător, cât și pentru comunitatea în care trăiești, pentru tine și pentru mediu.